Bjäre Chips - Cheddar

Hallå!
 
Idag ägnar vi oss åt chips med ostsmak. Gillar sånt.
 
Föremål för dagens recension är Bjäre Chips med smak av cheddar. Bjäre Chips är mycket trevlig chipstillverkare som har sitt ursprung på den idylliska Bjärehalvön i nordvästra Skåne. Halvön sticker ut som en vårta ur Sveriges sydvästra kustremsa, precis utanför Båstad. Bjäre Chips satsar på rena, enkla och klassiska chipssmaker. Man gör det bra. Både potatis och rapsolja till chipstillverkningen kommer från lokala tillverkare, kul! Bjäre Chips har på sistone slagit sig in i ordinarie sortiment i många vanliga mataffärer, vilket givetvis är välförtjänt.
 
Paketering: Ingressen kan (bör) uppfattas som en hyllning, men när vi ska prata paketering finns inte så mycket bra att säga tyvärr. Det är vitt, med lite svart, silver och orange. På påsens nederdel är en blundande kvinna med löv längs halsen, en grep i hårsvallet och en traktor (?) uppe på skalltoppen. Håret är dessutom silver och svart. Högst upp finns en späd hand som med precision visar upp sitt fina pekfinger- och tumgrepp genom att hålla i vad som kan vara ett chips. Ärmen som leder fram till handen ser ut som en del av en discodräkt. Sjukt spejsig påse. Designen påminner mig starkt om följande youtube-klipp: https://youtu.be/GjsnYmi4z0U?t=45s. Den är alltså fullständigt obegriplig, lite glittrig men framför allt spejsig. 
 
När jag öppnar påsen och sniffar lite försiktigt för att känna chipsens doft blir jag överrumplad av en stark ostlukt. Det är en behaglig ostlukt, inte sån där man kan känna när man öppnar en gammal bortglömd väska med otvättade träningskläder i. Det här är ärliga chips vad det gäller doften. Man förväntar sig ju en doft av ost, och en doft av ost är vad man får. Jag tycker doften är mycket nära ostbågar, medan min sambo tycker att det luktar fot.
 
Chipsens utseende är brandgult (vet inte hur man skriver orange i bestämd form, oranget?). Det är ju i linje med smaken. Cheddar är ju orange så det är ju rimligt. Jag gillar det, chipsen är fina. Vissa av flarnen är lite flammiga i sin färg. Skalkanten är fin. Chipsens storlek är bra och har i generellt en fin böj i sin form. Utseendet skvallrar om att chipsen inte är särskilt välfriterade. 
 
Upplevelsen av konsistensen är trevlig. Krispen är OK. Det ska dock sägas att chipsen nästan är lite väl spröda. När mina tänder möter chipset så pulveriseras det. Det återstående pulvret finfördelar sig i munnen och man blir en ofrivillig deltagare i nån variant på the cinnamon challenge (OK, inte riktigt så illa). Flarnen är relativt tjocka. 
 
Smaken är intensiv. Det gillas! Bjäre Chips bjuder ofta på chips med intensiv smak, vilket givetvis är ett stort plus. Chipsens smak är ren ost. Mycket ost. Dessutom med en rimlig sälta som förhöjer grundsmaken på ett fint sätt. BRA! Det smakar som ostbågar i chipsform. Jag gillar ju formen av chips och ostbågens smak, alltså är detta ett chips för mig (och för dig om du är som jag). Smaken är så spännande att den tar bakvägen upp i näsan och dansar omkring även där. Sammantaget kan sägas att smaken är genuin cheddar, precis som utlovas på påsen. Vill man kritisera kan det påstås att smaken är liiiiite konstgjord, men den kritiken ger inte jag. Den får nån annan ge.
 
Inget snåleri här, doft, smak, utseende: allt är intensivt. Så ska det ju vara. Vill man ha ett chips som är diskret och tråkigt kan man ju köpa förslagsvis OLW:s lättsaltade eller nån annan dålig ursäkt för chips. Som en utveckling skulle jag gärna se cheddar tillsammans med svartpeppar, tror nämligen att svartpepparn skulle bryta av ostsmaken på ett smaskigt sätt. 
 
Gillar du ostbågar men vill ta ett steg uppåt i utvecklingen så BÖR du testa dessa chips om du inte redan gjort det. 
 
Tillbehörstips: Mustigt rött vin (kanske amarone?), limpsmörgås och o'boy, söt läskeblask.
 
Paketering (0-10): 2
Doft (0-10): 7 
Utseende (0-10): 7
Konsistens (0-10): 4
Smak (0-20): 16
 
 Sammanlagd poäng (glädje) (0-60): 36 (60%)
 
 
 
Chips | |
Upp