Gårdships - Atacamasalt

Hallå!
 
Chipsskrivningsdags! Idag ska jag ge mig på Gårdschips senaste nyhet, Atacamasalt, dvs. lättsaltade chips. Det är ingen favorit för mig, jag tycker nämligen att det är en ganska tråkig chipssort. Sorten är dock klart användbar för att göra tilltugg av eller som komplement i en chipsbuffé. Lättsaltade chips är dessutom en klassiker som inte ska dissas i onödan, den har en självklar plats bland de riktiga klassikerna. Atacamasalt är nog en creddig saltsort (om salt kan vara creddigt) som jag aldrig hört talas om. På påsen framhålls också Atacamasaltets fantastiska egenskap i att ha 35% mindre natrium är vanligt salt. Just den grejen säljer inte in chipsen för mig, men det kanske finns många (någon alls?) som hemskt gärna vill äta mindre natrium och då är ju den här sorten perfekt. Det som säljer in den här sorten för mig är varumärket. Gårdschips gör enbart bra chips så sorten till trots hade jag höga förväntningar. 
 
Pakteringen är stabil. Den är lahom fin med ett somrigt ljust tema. Något med påsens design påminner mig lite om en ask ipren (på ett bra sätt). Designen är i övrigt den kllassiska gårdschips-designen som jag ju som bekant gillar. Inga konstigheter med en här påsen.

När jag öppnar påsen och girigt drar in ett djupt näsandetag blir jag lite besviken. Doften är följande; chips och Iite frityr. Annars nästan ingenting. Trist. Jag gillar ju chips, men chips får gärna lukta mer än så.

Utseendet då? Gårdships chips är alltid fina. Flarnen är i varierande storlek med föredömlig skalkant. De brukar dock ha en trevligare nyans, dessa skärvor är lika bleka som mina lår i februari. Flarnen är tunna så att de blir nästan genomskinliga. Jag blir lockad till att göra solglasögon med såna här flarn som glas, tror det skulle funka hyfsat. Vissa flarn har krullat ihop sig som om de lagt sig i fosterställning. Det är givetvis pluspoäng.

Konsistensen är inte alls dålig. Trots tunna flarn finns ett påtagligt tuggmotstånd i de allra flesta bitar.  Tuggmotståndet är Inte på Lantchips-nivå direkt, men ändå respektabelt. Frasigheten är spot on, även om vissa chips är väl flottiga. Kanoners konstistens faktiskt. Kul tycker jag. 

Slutligen ska smaken bedömas. Alltså, det är ju lättsaltade chips. Det finns ingen riktig smak att tala om. Atacamasalt smakar (såvitt jag kan bedöma) likadant som vanligt koksalt så där finns inte heller något som sticker ut. Chips är ju gott, och de här chipsen smakar chips. Bara chips. Fint så, men det är ju inget man blir varm i själen av. Sältan är lite för låg i min smak. Intensiviteten är undermålig. Smaken av friterat blir för tydlig jämfört med sältan. Dock gör den låga sältan chipsen väldigt lättätna, vilket i och för sig är en fördel. Kort sagt är det här goda chips för att vara lättsaltade. 

Gårdschips har kompletterat sin kollektion med en lättsaltad variant. Det är en klassisk smak som bör finnas med i varje seriös chipstillverkares utbud. Av den anledningen välkomnar jag nyheten, även om sorten som sådan inte är något jättespännande. Det är bra chips, det är ju Gårdschips. Vill man ha lättsaltade chips, som man faktiskt vill ha ibland, kan jag rekommendera att man tar den här sorten istället för Estrellas eller OLW:s storsäljande motsvarigheter. De här är långt mycket bättre. Dessutom får man ju på påsen veta koordinaterna för exakt var potatisen odlats, bara en sån sak liksom.

Tillbehörstips: Salami (en lite torrare, mindre fet variant), mörk lager (förslagsvis Dugges), tapenade (jag rekommenderar Zetas paprika och oliver), läskeblask (zingo!).

Paketering (0-10): 6
Doft (0-10): 2
Utseende (0-10): 6
Konsistens (0-10): 8
Smak (0-20): 9
 
Sammanlagd poäng (glädje) (0-60): 31 (52%)
 
 
Chips | | Kommentera |

Gårdschips - Lime & Rosépeppar

Hallå!

Det är hög tid för en högtid, dvs. chipsrecension. Idag kör jag Gårdschips igen, men denna gång deras sort med smak av lime och rosépeppar. Det blir kul. Den som följer bloggen med hökögon kanske minns att jag är svag för limesmaken på chips. Som jag nämnt tidigare gillar jag Gårdschips som är ett chipsmärke som ägs av Rootfruit,  ett bolag som är listat på aktietorget. Den som vill läsa mer om aktien kan med fördel följa den här länken. Om man som jag, tycker att både chips och bolag är intressanta så kan man fördjupa sig ytterligare genom att kika i Rootfruits nyligen publicerade årsredovisning för år 2016 (länk här). Nu vidare till dagens recensionsföremål.

Paketeringen är det inget fel på, men den är heller inget särskilt. Påsens design är av klassisk Gårdschips-typ vilken är fin. Just denna sort går i grönt. Den gröna nyansen påminner om lime, vilket jag misstänker kan bero på att påsen innehåller chips med smak av just lime. Som alltid med Gårdschips framgår detaljer om chipsen och potatisen, som t.ex. koordinaterna för åkern där potatisen odlats. Sånt är jag svag för, och det borde du också vara.

Doften är relativt stark. Det är en ganska frän doft som river till i näsborrarna. Doften har en besk antydan, lite som smaken av den vita delen av skalet på limen. Gårdschips chips brukar erbjuda en otroligt stark doft, men den här sortens doft är, om än stark, inte fullt så stark som t.ex. tryffel eller ingefära. Det finns även något annat mystiskt i doften som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Spännande. Allt som allt kan jag inte älska den här doften på grund av den beska och lite fräna upplevelsen.

Utseendet är det inga stora fel på! Oerhört fin skalkant. Mycket bra storleksvariation. Flarnen är tunna utan att bli för tunna. Vissa chips har ett lite väl friterat utseende på så sätt att de är nästan genomskinliga. Många flarn är bubbliga, vilket ju är lite roligt. Trist är dock att vissa chips har svarta fläckar som ser tråkiga ut.

Chipsen bjuder på en helt OK konsistens. Somliga flarn är något sega, men de allra flesta är väldigt krispiga och fina. Bra tuggmotstånd. Dom bubbliga flarnen är roligast att tugga på, det är nästan så att jag fnittrar lite av att tugga på de riktigt bubbliga flarnen. Utseendet är varierande. Påsens innehåll är allt från superfint till ganska risigt. Av den anledningen kan jag inte sätta ett högre betyg än vad jag kommer att göra. 

Lime! Peppar! Här bjuds det som utlovas. Smakerna är subtila men ändå tydliga (vilket väl visserligen kan argumenteras för att vara i motsats till varandra). Limesmaken ger en trevlig fräschör och pepparn lyfter smaken med en behaglig hetta. Smaken är syrlig och fin. Sältan är tyvärr relativt låg, jag skulle gärna ha en nypa mer salt. Jag gillar smak så skulle gärna känna en mer intensiv smak, främst från limen. Goda! Somliga flarn ger en tydlig friterat smak. Smaken lockar till att äta mer, vilket givetvis är ett gott betyg. Dessa chips är ett bra alternativ till t.ex. sourcream & onion för det som kallas bulkchips (cred till Erik Nilsson för ett bra uttryck). Bulkchips är förstås en chipssort som fungerar mycket väl för att konsumera i kopiösa mängder över ganska kort tid. Förutom den låga sältan är smakbalansen fin mellan pepparn och limen. De två kompletterar varandra vackert.

Sutligen kan sägas att det här är bra chips. Jag skulle kanske inte ro över atlanten för en påse men de är helt klart värda att förtära. Eftersom de är limechips så hade jag höga förväntningar som inte riktigt införlivades. Jag skulle dock helt klart rekommendera den här chipssorten, särskilt till en chipsspekulant som gillar fräscha chips som inte är så flottiga. Tack vare en smak som är lugn och fin tror jag de flesta gillar dessa finflarn. Gå och köp om du inte redan provat!  

Tillbehörstips: Tequila och salt, ljus öl (en somrig Corona kanske), fruktigt vitt vin, läskeblask (förslagsvis sockerdricka).

Paketering (0-10): 6
Doft (0-10): 5
Utseende (0-10): 6
Konsistens (0-10): 6
Smak (0-20): 14
 
Sammanlagd poäng (glädje) (0-60): 37 (62%)
 
 
Chips | | En kommentar |
Upp