Garant - Havssalt, Lime & Koriander

Hallå!

Dagens recensionsobjekt kommer från budgetmärket Garant. Tillverkare av mängder av olika matvaror brukar oftast inte göra särskilt bra chips, med vissa undantag (Ica har ett gäng som är rätt bra). Jag brukar vilja köpa chips där kvalitet är i fokus, vilket dessa chips inte direkt utstrålar. Smaken lät så spännande att jag inte kunde motstå att köpa på mig en påse trots mina förutfattade meningar. Jag har goda erfarenheter av lime som smak på chips i och med en chipsförälskelse tidigt i mitt chipspräglade liv (OLW Sourcream & Lime). Koriander på chips har jag inte provat, men jag gillar verkligen koriander som smak i mat så det lät klart intressant. Såg verkligen fram emot att pressa munnen full av den här sorten.

Först ska vi prata paketering. Den här är inte så fin. Påsen ser lite ut som något jag själv skulle kunna pyssla fram i photoshop (jag är ytterst obegåvad när det kommer till digital formgivning). Det är intressant med svart påse eftersom att det är ganska ovanligt i chipshyllan. Det står på påsen att chipsen är smakrika och oemotståndliga. Det är två egenskaper som jag uppskattar hos ett chips, så det lät ju ganska lovande. Jag var ändå inte helt övertygad. Påsens design i stort är inte bra. Den är tråkig och ser lite ogenomtänkt ut. Men ändå lite cred för att man vågar använda en svart bakgrund.

Doften är mycket svag och blygsam. Inte alls ett slag i ansiktet när jag öppnar påsen, istället är doftupplevelsen som en knappt kännbar petning på kinden. Jag kan känna en liten limedoft. Utöver limedoften finns någon typ av örtdoft, men jag kan inte påstå att det går att identifiera just koriander. Doften är lite lite frän och sticker nästan till i näsan trots att den är svag. Inget glädjeämne. 

Flarnen har ett utseende som klassiska standardchips ofta har. Inte sällan försöker tillverkare av budgetchips dölja det tråkiga utseendet med att räffla flarnen, dessa är dock släta och därmed ärliga med sitt trista utseende. De är ganska bleka, men kryddningen syns tydligt med gröna prickar vilket jag uppskattar. Chipsen är väldigt tunna och på vissa håll nästan genomskinliga. Jag får intrycket att man tagit chipsen ur fritösen för tidigt med tanke på den bleka looken. De har ingen färg alls, förutom en gul ton. Ingen skalkant vad jag kan se.

Det finns tyvärr nästan ingenting bra att säga om konsistensen. De är väldigt porösa och går sönder direkt utan att ge något motstånd alls. Chipsen faller sönder lättare än en perfekt stekt kobebiff, synd bara att kobebiffen ska vara mör medan chips (enligt mig) ska ha en bra krisp och ge lite tuggmotstånd vid förtäring. På tal om krisp: trots att chipsen är så porösa är flarnen på något oförklarligt sätt ändå lite krispiga. Jag vet inte hur det går till. Jag är dock inte mer trångsynt än att jag förstår att somliga människor gillar oerhört tunna chips. För sådana människor kan nog de här chipsens konsistens upplevas som bra. För mig upplevs den som dålig.

Det smakar inte så mycket, och det smakar inte lime. Det smakar något, men det smakar inte heller koriander. Vad är det som händer? Det smakar lite besk citrus, inte den fräscha smaken som lime ger. Jag anar någon typ av pepparsmak. Även sältan är väldigt låg. Om man bara tar ett chips åt gången i munnen känner man nästan ingenting. Eftersom att chipsen varken har någon påtaglig konsistens eller smak blir det lite som att äta ett hologram av ett chips (ja, det är en sågning). Tar man en hel näve känner man den bittra citrussmaken långt bak i munnen. Det finns absolut ingen eftersmak. Jag hade verkligen hoppats på en tydlig koriandersmak. Det finns inte. Det finns ingen tydlig smak alls. Det smakar lite som lättsaltade chips som i cirka tre minuter befunnit sig i samma hus som ett korianderblad, mer än så kan det omöjligen vara.  Smaken är ju inte äcklig, den är bara inte vad som utlovas och heller inte särskilt tydlig.

Om jag tillåts spekulera vill jag gissa att chipsskaparen här varit försiktig med koriandern därför att det är en väldigt dominant och speciell smak. Den försiktigheten gick tyvärr överstyr och resulterade i att koriandern blev svårt underrepresenterad. Om man ska göra chips med en så spännande smak som koriander måste man ju löpa linan ut. Människor som köper chips med smak av koriander tycker förmodligen om koriander och vill uppleva den smaken. Ingen som köper de här chipsen kan tycka att chipsen bjuder på en intensiv eller ens tydlig smak av något över huvud taget, allra minst av koriander. Tyvärr. Det hade kunna varit bra, men det är det inte.

Tillbehörstips: Koriander (så man får koriandersmaken), srirachamajonnäs, läskeblask (kanske den norska klassikern Villa), aladåb.

Paketering (0-10): 3
Doft (0-10): 2
Utseende (0-10): 2
Konsistens (0-10): 3
Smak (0-20): 7
 
Sammanlagd poäng (glädje) (0-60): 17 (28%)
 
 
 
Chips | |
#1 - - Anonym:

OLWS sourcream och lime tog mig igenom lumpen! Så vansinnigt goda😍😍😍

Svar: Grymt, håller med. Riktigt fina, dessutom före sin tid med citrussmaken.
Erik

Upp