Gårdschips - Sourcream & Sweet Ginger

Hallå!
 
Dags för recension nummer två. Jag fortsätter på Gårdschips-banan. Precis som jag skrev sist är Gårdschips ett intressant chipsmärke. En av märkets mest spännande smaker är föremål för denna recension, nämligen Sourcream & Sweet Ginger, som borde betyda gräddfil och söt ingefära. Smaken är en nyhet som lanserades i veckan som var, om jag förstått saken rätt. Just påsen jag kom över innehöll chips gjorda på potatissorten Destiny som är ett oväntat dramatiskt namn på en potatissort. Men efter närmare undersökning i saken inser jag att potatis kanske är den bäst namnsatta rotfrukten med familjemedlemmar som t.ex. Asterix, Blå Kongo och Magnum Bonum. Kollar man vidare på engelska benämningar hittar vi djupt poetiska namn såsom Megachip, Irish Lumper och Golden Wonder
 
Dramatiken fortsätter, men först lite mindre spänning i form av ett utlåtande om paketeringen. Grunddesignen är densamma som hos Gårdschips tryffelchips som ju är fin. Den mest påtagliga skillnaden mot tryffelchipsens paketering är färgsättningen. Här har något hänt, och det är tyvärr inte särskilt bra i min mening. Färgtemat är någon typ av beigegul. Designen påminner om en bortglömd gillestuga från 70-talet. Nåja, det blir nog bättre, tänkte jag och öppnade påsen.
 
Omedelbart vid öppning känner jag en bekant doft. Efter några sekunder  kommer jag på vad doften påminner om: friterad kyckling (tänk thaibuffé). Jag gillar ju friterad kyckling så för mig är doften behaglig (tar tacksamt emot tips på chips med sån smak om någon stött på det). Doften är ganska svag. Jag blir ändå lite besviken över det faktum att chipsen luktar varken gräddfil eller söt ingefära. 
 
Utseendet på flarnen är väldigt likt de i föregående recension. Jag inbillar mig dock att färgen är något mer gyllene jämfört med tryffelsyskonen. Kanske är det doften av friterad mat som gav mina ögon någon typ av filter bara, det är möjligt. Men utseendet är ju bra, dock inget spektakulärt. Fin skalkant. 
 
Jag tror att alla som uppskattar chips gillar bra krisp, det gör i alla fall jag. Tur för mitt välmående att dessa då har en snygg krisp och en bra konsistens även i övrigt. Tjockleken är så pass rimlig att mitt omdöme i den delen blir väl godkänd. Chipsen är lagom flottiga och påsen innehållet ett flertal ihopklibbade chips (det är positivt). 
 
Den som läst tidigare inlägg vet att jag tycker att smaken är den absolut viktigaste egenskapen hos ett chips. Det som sker när jag placerar ett flarn i min mun är att sältan tar över hela munhålan. Jag blir överrumplad. Sältan är påtaglig. Jag gillar salt, men det här var i saltaste laget. En hint av friterat tar sig igenom väggen av sälta, och jag blir på bättre humör eftersom jag påminns om chipsens doft. Smaken av friterat försvinner snabbt och gör plats för nästa smaksensation som chipsen bjuder på, nämligen ingefära. Det är en väldigt skarp smak av ingefära, lite överväldigande. Men jag gillar ju chips som håller vad som utlovas, så det är klart att ingefärachips ska smaka ingefära. Men smaken av ingefära är så stark att den tangerar bitterhet. Jag var tvungen att kontrollera påsen för att se om chipsen faktiskt är gjorda av potatis och inte ren ingefära (spoiler: det var potatischips). -Tar man en stor näve chips blir ingefärasmaken är så vass att den lite påminner mig om klassikern tusen nålar, alltså när man tar tag i någons arm med båda händerna och vrider nävarna åt motsatta håll. Men jag vill ändå ha mer, något med smaken på den här chipssorten tilltalar mig särskilt. Alla ni som uppskattar chips eller smaker i stort måste testa den här chipssorten, det är en sann upplevelse.
 
Jag är delad i min uppfattning om chipsen. Å ena sidan smakar chipsen just vad som utlovas (förutom gräddfil som inte alls går att känna), å andra sidan går smaken nästan till överdrift. En sak som är säker är att om man gillar (älskar) ingefära så kommer man gilla (älska) dessa chips. För oss som inte älskar ingefära så är smaken så intensiv att man tröttnar ganska snabbt. Men innan man tröttnar ger chipsen en intressant upplevelse. Det här är, enligt vad jag känner till, en unik chipssmak och jag uppskattar verkligen att Gårdschips gör sådana här intressanta smaker. Jag applåderar Gårdschips.
 
En sak är säker, Gårdschips - Sourcream & Sweet Ginger är creddiga chips som inte ljuger.
 
Tillbehörstips: Vatten i mängder (pga. sältan), fruktigt vitt vin (riesling t.ex.), läskeblask (coca cola eller nåt), äppelcider, svåra franska dokumentärer.
 
Paketering (0-10): 3
Doft (0-10): 8
Utseende (0-10): 7
Konsistens (0-10): 7
Smak (0-20): 12
 
 Sammanlagd poäng (glädje) (0-60): 37 (62%)
 
 
 
Chips | |
Upp